sty-2017
Trzecia edycja Akademii Przyrodniczej za nami (zdjęcia)
Ostatni weekend upłynął pod znakiem pszczelarstwa, miodu i roślin miododajnych. Pszczelarz Paweł Klucha opowiedział o tajemnicach ula i zaprezentował produkty pszczele, podkreślając rolę zapylaczy w przyrodzie.
W wielu przypadkach zysk z zapylania wielokrotnie przekracza zysk ze sprzedaży produktów pszczelich.
Każdy uczestnik mógł spróbować różnych gatunków miodów – lipowego, gryczanego, nawłociowego, akacjowego, a nawet wrzosowego o konsystencji galaretki. Do degustacji był także pyłek i pierzga. Można było posilić się miodownikiem i popić herbatą słodzoną miodem lipowym lub nawłociowym.
Pan Paweł przekazał ogromną ilość informacji – zarówno dla zainteresowanych przyrodników, jak i konsumentów miodu i produktów pszczelich.
Zdjęcia – Akademia Przyrodnicza dla dzieci:
Zdjęcia – Akademia Przyrodnicza dla dorosłych:
.